Find vej: Forside » Artikler » Erhvervsvenlighed rykker mod Østdanmark

Erhvervsvenlighed rykker mod Østdanmark

Lagt på byggemarked24.dk den 06-07-2017 af Thomas


De sjællandske kommuner bider nu de jyske kommuner i hælene, når Dansk Byggeri rangerer kommunernes erhvervsvenlighed. To sjællandske kommuner er årets højdespringere, og de får selskab af yderligere tre sjællandske kommuner på top ti-listen.Når Dansk Byggeri hvert år gennemgår de danske kommuners præstationer i forhold til at yde deres lokale erhvervsliv den bedst mulige service, har der været en stærk tradition for, at de jyske kommuner løb med laurbærrene. Det gør de stadig, men der er stærke bevægelser i feltet. Der er således to sjællandske kommuner i top fem og en opgørelse af hvilke kommuner, der har taget de største spring opad på listen, viser, at der sker noget på Sjælland.

Sjælland rykker frem på listen
Kalundborg og Holbæk er årets højdespringere med spring på henholdsvis 43 og 40 pladser opad rangstigen. Det bringer Holbæk helt frem på en fjerdeplads, mens Kalundborg rykker fra nr. 69 til en 26. plads. Desuden rykker Sorø, Hillerød og Egedal solidt frem på listen.

- Vi har en oplevelse af, at især hovedstadskommunerne ikke gør sig umage på samme måde som de jyske kommuner. Hovedstaden og kommunerne i hovedstadsområdet tager erhvervslivet for givet og glemmer at passe godt på det, de har, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri, og fortsætter:

- Heldigvis ser det ud til, at vores besked er blevet forstået andre steder på Sjælland. De fine ryk fremad på listen med fem sjællandske kommuner i top ti viser, at de sjællandske kommuner har læst på lektien om at gøre det nemt at være virksomhed i deres kommune.

Nordjylland og hovedstaden taber
Overfor "højdespringerne", som har forbedret deres erhvervsklima betydeligt, har vi så "dykkerne".
Det er kommuner, som ikke bare står stille og lader de andre glide forbi, men hvor det lokale erhvervsliv har fået ringere vilkår i løbet af året.

Mariagerfjord, Fanø, Brønderslev og Slagelse er det seneste år blevet overhalet af tæt på halvdelen af alle andre kommuner. Mariagerfjord er således dykket 48 pladser - fra nr. 21 i 2016 til nr. 69 i 2017.

- Det, vi er vidne til blandt "dykkerne", er først og fremmest stilstand. Mange kommuner lærer af Dansk Byggeris analyser, at det er vigtigt at holde fokus på erhvervsvenligheden. Og de øger alle kadencen og dermed risikoen for, at de kommuner, der taber fokus, bliver sat af, forklarer Torben Liborius.

Det er kommunerne i Sydjylland og i Nordsjælland, der forbedrer sig mest, mens det omvendt er Nordjylland og Hovedstadsområdet, der har mest grund til at læse på lektien til næste år.

- Vores måling af erhvervsvenligheden giver resultater. Samlet set er det blevet lettere at være virksomhed de seneste år, og derfor vil vi også dele karakterer ud til kommunerne næste år. Det er fx meget glædeligt, når vores arbejde bliver modtaget i den ånd, det er skabt, nemlig som en hjælp til dialog mellem kommunen og erhvervslivet og til at se, hvor forbedringspotentialerne er, slutter Torben Liborius.

Mærkevarer