Find vej: Forside » Artikler » Byplanprisen 2017: Social bæredygtighed, naturindhold og stationsnær byfortætning

Byplanprisen 2017: Social bæredygtighed, naturindhold og stationsnær byfortætning

Lagt på byggemarked24.dk den 15-09-2017 af Thomas


De tre nominerede til Byplanprisen er gode og kreative eksempler på nytænkende og inspirerende byplanlægning. Vinderen afsløres på Byplanmødet d. 5. oktober i Fredericia.De tre nominerede til Byplanprisen 2017 er projekter i Odense, Ringkøbing-Skjern og Viborg. Projekterne rummer bl.a. arbejde med områdefornyelse, naturindhold og stationsnær byfortætning. Direktør Ellen Højgaard Jensen, Dansk Byplanlaboratorium, uddyber.

- De tre nominerede projekter er meget forskellige og giver samlet et rigtigt godt billede af, hvor mange elementer og facetter, der har betydning, når vi skal udvikle og omdanne vores byer med afsæt i nytænkning. Det handler bl.a. om social bæredygtighed, samspillet med naturen og om nye samarbejdsformer med private. Det er tre meget inspirerende projekter som i høj grad fortjener nomineringen til Byplanprisen, siger Ellen Højgaard Jensen.

Byplanprisen uddeles i 2017 for 22. gang. Bag prisen står Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening.

De tre nominerede
Odense Kommune nomineres for områdefornyelsen på Østerbro, hvor der er skabt nye grønne forbindelser samt fysiske og sociale rammer for alle samfundsgrupper. Bydelen har i mange år været lidt forsømt og var ved områdefornyelsens start præget af utryghed, nedslidning og sociale problemer.

Naturbydelen Ringkøbing K nomineres for et flot åbningsgreb i forbindelse med udviklingen af en ny bydel. I de fleste projekter starter man med at bygge huse og anlægge veje, hvorefter de grønne arealer mellem husene bliver etableret. I bydelen er det første skridt et attraktivt naturområde med høj herlighedsværdi og adgang for alle.

Juryen nominerer Banebyen i Viborg Kommune for arbejdet med strategisk planlægning og fortætning nær stationen. Kommunen har nedsat et Banebyråd for at få gang i sagerne. I rådet sidder politikere, større grundejere, private udviklere, bygherrer m.fl. – og rådet har haft afgørende betydning. Den dynamiske samarbejdsform og den proaktive planlægning har skabt lokal udvikling.

Vinderen af Byplanprisen afsløres på årets Byplanmøde d. 5. oktober i Fredericia.

Hvem sidder i juryen for Byplanprisen
Lisbeth Nørskov Poulsen og Mads Rue, udpeget af Akademisk Arkitektforening
Jes Møller og Lene Krogh, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium
Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere

Fakta
Byplanprisen, der blev uddelt første gang i 1996, er indstiftet af Dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening. De sidste tre år er prisen gået til:
2016 Aalborg Kommune – for udvikling af havnefronten
2015 Hjørring Kommune – strategisk tilpasning og investering
2014 Odense Kommune – fra stor dansk by til dansk storby

Mærkevarer